Heldhaftig

In het september-nummer van Psychologie Magazine staat een artikel over moed en ik citeer even de opening: ‘Moed is je angst verslaan. Ware helden zijn niet persé minder angstig. Wel hebben ze meer lak aan regels en lappen ze andermans mening makkelijker aan hun laars. En dat zijn eigenschappen waar een held in spé nog wat van kan leren.’

Natuurlijk komt angst in relatie tot spreken in het openbaar regelmatig ter sprake. Telefonisch als mensen informeren of Speaking Circles ook voor hún angst werkt en ook tijdens workshops. Veelal is mijn reactie: “Het minste wat je van één dag mag verwachten is dat je met je angst kunt omgaan.” Onlangs kwam het ook weer ter sprake tijdens een workshop in die zin van “van die angst af willen”. En dat is precies hoe het niet werkt. Het betekent namelijk dat je zo graag van die angst af wilt, dat je ertegen aan het vechten bent. Daar gaat veel energie in zitten, waardoor je meer krijgt van wat je nu juist niet wilt.
Mijn voorstel is dus om die angst te accepteren, dat deze er mag zijn. Omarm bij wijze van spreken je angst. En heb lak aan je eigen gedachten over wat je publiek van je zou kunnen vinden. Overigens, bedenk even dat de meeste mensen in je publiek al lang blij zijn dat jij daar staat en zij dat niet hoeven. Door voor je publiek te gaan staan mét je angst ben je wat mij betreft de held. Soms heb je nl. maar één kans om voor die bewuste groep te gaan staan en die kans moet je dan wel grijpen. De opening van het aangehaalde artikel zou ik dus iets willen nuanceren: Moed is je angst accepteren en het toch doen.

Onlangs was ik bij het Business Bootcamp (een aanrader overigens) en daar stond ineens een 16-jarige heldin op het podium: Annemiek Steur had haar eerste (fantasie-) roman geschreven en werd in het zonnetje gezet. Chapeau!! Klik hier als je meer over Annemiek en haar boek(en) wilt weten.

4 gedachten over “Heldhaftig

 1. Aramik Garabidian

  Hoi Stef,

  Wat een leuke en interessante Blog. Ik volg je Blog graag!:)

  Maak er een mooi weekend van.

  Met warme groeten,

  Aramik

 2. Joyce Boerkoel

  Het is heel spannend om voor een groep te spreken. Mijn ervaring is dat het mij telkens makkelijker afgaat. Het is een kwestie van gewenning.
  Als ik naar mijn gevoel iets zinnigs hebt te melden aan een groep, dan gaat het spreken als vanzelf voor mij. Tijdens activiteiten voor singles moet ik immers vaak de groep toespreken om de activiteit goed te laten verlopen.
  Tijdens verschillende netwerkbijeenkomsten heb ik prachtig kunnen oefenen met korte presentaties van 10 minuten over hoe je het beste netwerkt en over Zakelijk Flirten. Daar kreeg ik veel zelfvertrouwen van. Daarna ben ik iets langere workshops gaan geven van een uur aan een kleine groep singles over hoe je makkelijker in contact komt met anderen. Ik durf het nu aan om een dagdeel een workshop te gaan geven. Zo groei ik en ga ik met mijn angst om.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.