Luister, heb je een voorkeur?

Dit wordt er allemaal over gezegd.Als vervolg op “Gehoord worden begint met Luisteren” gaan we nu kijken naar de vier luistervoorkeuren, die we blijkbaar hebben. Deze luistervoorkeuren zijn ontstaan uit wetenschappelijk onderzoek door Larry Barker en Kittie Watson en ook gepubliceerd in hun inspirerende boek “De kracht van Luisteren” *

Mensgerichte luisteraars
houden zich sterk bezig met de invloed van luisteren op hun relaties met anderen. Zij luisteren om de gevoelstoestand van anderen te begrijpen en oordelen gewoonlijk niet over anderen. Je zult graag een mensgerichte luisteraar zoeken wanneer je persoonlijke problemen wilt bespreken. Mensgerichte luisteraars staan open voor de meeste soorten mensen en kunnen (te) sterk betrokken raken bij anderen. Ook kunnen zijn soms hun objectiviteit verliezen tijdens het luisteren en meegesleept worden door wat ze horen.

Handelingsgerichte luisteraars
concentreren zich sterk op de taak waar ze mee bezig zijn. Zij luisteren vaak liever naar een samenvattend verhaal, en vinden het moeilijk om naar ongeorganiseerde sprekers te luisteren. De handelingsgerichte luisteraar is vaak een gewaardeerd deelnemer aan vergaderingen omdat hij/zij anderen aanmoedigt bij het onderwerp te blijven en informatie op een logische en geordende manier te presenteren. Soms lijken zij overdreven taakgericht, en worden gezien als ongeduldig en niet erg geïnteresseerd in het opbouwen van relaties.

Inhoudsgerichte luisteraars
zijn geneigd alles wat ze horen zorgvuldig te evalueren. Zij luisteren graag naar details en gaan graag dieper op zaken in om alle aspecten van een probleem te beschouwen. Soms lijkt het alsof ze de informatie onder een microscoop ontleden. Ze luisteren het liefst naar deskundigen of naar zeer betrouwbare bronnen. Zij proberen de zaken van alle kanten te bekijken, en luisteren graag naar uitdagende of complexe informatie. Zij houden ook van spontane discussies en creatieve uitwisselingen van ideeën. Mensen met academische technische titels of belangstelling zijn vaak inhoudsgerichte luisteraars.

Tijdgerichte luisteraars
zijn klokkijkers en moedigen anderen aan dat ook te zijn. Zij vinden tijd belangrijk en hebben vaak weinig geduld met mensen die tijd verspillen. Hoewel zij efficiëntie en tijdbeheer stimuleren, kunnen de tijdsbeperkingen die zij zichzelf opleggen een domper zijn voor creativiteit. Het gedrag van tijdgerichte luisteraars wordt vaak vergeleken met dat van mensen in het zakenleven.

Wat heb je hier nu aan?
Dáár ga ik het de volgende keer over hebben. Maar ondertussen kun je natuurlijk wel een testje doen voor jezelf.  Download hier de Test Luistervoorkeuren.
*
Mocht je belangstelling hebben voor het boek De kracht van Luisteren. Het is alleen nog (sporadisch) 2e hands te koop. Ik heb nog 2 (2e hands) exemplaren liggen, prijs € 27,95 inclusief verzendkosten. Neem gerust contact op als je zo’n exemplaar wilt.

Weet jij al wat jouw luistervoorkeuren zijn. Laat hier je reactie achter. 

Hartelijke groet,
Stef

2 gedachten over “Luister, heb je een voorkeur?

 1. Jadwiga de Bock Majewska

  Geachte Inspirerende Leraar, Coach Stef de Beurs,
  Hartelijk dank U voor Uwe geduld, voor wijs uitleggen hoe goed luisteren belangrijk is voor goede relaties tussen mij, ons en onze, in onze betrekkingen.
  Hartelijk dank U voor de bijgevoegde test, die test maken om bij mezelf ontdekken of ik voorkeur heb in mijn manier van luisteren.
  En ik heb voorkeuren.
  1. In theorie na lezen over luisteren dacht ik dat : “ik weet hoe goed luisteren is” .
  2. Ik was tot voor kort niet bewust van, dat ik dat theorie ” Hoe goed luisteren dient zijn” in mijn activiteiten zelf ” toegepast hebben” !
  In/van theorie kon ik citeren hoe goed is goed luisteren.
  In praktijk bij aanhoren van een verhaal van een ander, had ik eigen soortgelijke ervaringen, meningen, ontdekkingen, en mijn gedachten gingen dan vandoor,
  met trekken eigen conclusies en klaar staan meteen met “goede adviezen” voor die ander,
  halverwege zijn/haar verhaal,
  waar ik die ander geen kans gaf zijn/haar eigen ontdekkingen doen.

  Geachte Inspirerende Leraar Stef de Beurs,
  Graag verheug ik mij op de workshop bij U binnenkort, op Speaking Circles,
  en verheug ik mij, mij mezelf testen in praktijk bij/op Uw workshop oefeningen,
  of ik inderdaad heb geleerd echt luisteren.
  Hartelijk dank en met hartelijke groeten,
  Jadwiga de Bock Majewska

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.