Veranderen

Soms moet je veranderen om jezelf te blijven.Met betrekking tot spreken in het openbaar kwam de vraag langs “kun je jezelf veranderen?”
Voordat ik hier een volmondig antwoord op geeft, wil ik de vraag even aanpassen: Kun je jezelf zijn wanneer je voor een groep spreekt?
Is het antwoord ja, dan lijkt ’t mij niet zinvol om over verandering na te denken. Hooguit misschien wat kleine aanpassingen waardoor je nog meer jezelf kunt zijn.
Is het antwoord nee, dan ben je het m.i. aan jezelf verplicht om daar iets aan te doen. Dat zou je jezelf veranderen kunnen noemen, maar je kunt het ook zien als het eigen maken van een nieuwe vaardigheid….. met mogelijk grote veranderingen tot gevolg.

Het kan dus zijn dat je moet veranderen om jezelf te zijn, ook in situaties dat je in het openbaar moet spreken. Wellicht is veranderen dan een verkeerd woord. Wanneer je ’n paar vaardigheden aanleert (of iets afleert) m.b.t. spreken in het openbaar, dan kan het zijn dat je waarneming of oordeel over jezelf verandert. Hoe groter de stap, hoe meer je denkt aan een grote verandering.
Stel dat je eerst denkt dat je nooit in het openbaar zou leren of durven spreken. Dan volg je een cursus of training, waar je ’n aantal vaardigheden leert, oefent en daarna ook toepast. Je bent nog altijd jezelf, maar nu ook wanneer je voor een groep staat.

Terugkomend op de eerste vraag, durf ik volmondig JA te zeggen. Wellicht dat de ene persoon daar meer voor moet doen dan de ander. We hebben nl. allemaal zo onze eigen manier en behoeften als het gaat om iets nieuws leren. Zoals je in mijn eBoek kunt lezen is het voor mij een omwenteling geweest van iemand die niet voor een groep durft te spreken naar iemand die dat graag doet. In dit verband zou je m’n artikel Overtuigingen eens kunnen lezen. Dat gaat o.a. over de impact van een verandering of perceptie daarvan.

Tot slot wens ik je het volgende toe:
Accepteer wat niet te veranderen is, de kracht om te veranderen wat kán en de wijsheid om het onderscheid tussen die twee te kennen.

Hartelijke groet,
Stef de Beurs

2 gedachten over “Veranderen

 1. Henk

  Soms moet je veranderen om jezelf te blijven geeft bij mij een gevoel dat ik iets moet.(soms MOET je veranderen…..)
  Als je iets moet dan geeft dat spanning. Dus ik zou zeggen om jezelf te blijven verander dan niets maar ervaar jezelf zoals je bent.
  Zie jezelf, kijk naar jezelf, ervaar jezelf. Juist dat is de opmerkelijke ervaring bij speaking circles.
  Ik las eens in een boek over yoga de zin: Doen door niet te doen !!
  Ik snapte er eerst niets van. Door de zin tot mij door te laten dringen ging er een wereld voor mij open.
  Kijkend vanuit het gebied achter mijn ogen van waar ik de wereld waarneem. Waarnemen dus dat is alles de rest volgt vanzelf.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.